Veelgestelde vragen/FAQ

Wat is de verwachte levensduur van een Pomsky?

De verwachte levensduur van een Pomsky is 12 tot 15 jaar. Een gezonde levensstijl van uw pomsky is belangrijk om tot deze leeftijd te komen. De juiste voeding gecombineerd met dagelijkse lichaamsbeweging spelen hierbij een belangrijke rol. Bovendien draagt sterilisatie en castratie bij tot een langere levensverwachting.

Hoe groot wordt een pomsky?

Dat hangt af van verschillende factoren: de grootte van de ouders, de grootte van de puppy en het geslacht. Een reu zal groter zijn dan een teef. Een eerste generatie pomsky zal tussen de 5 en 12 kilogram wegen. Een tweede generatie pomsky zal minder wegen (tussen de 5 en 10 kilo). De totale schofthoogte varieert van 25 tot 38 centimeter. Dit is geen exacte wetenschap, het gewicht en de hoogte kunnen dus nog verschillen per pomsky.

Is een pomsky een familiehond?

Zeker en vast, de pomsky is een lieve en betrouwbare hond die goed met kinderen opschiet. De hond is zachtaardig en kindvriendelijk. Belangrijk is wel dat de pups afkomstig zijn van een liefdevolle en diervriendelijke fokker.

Is een pomsky geschikt om in een appartement te wonen?

Een pomsky kan perfect leven in een kleine ruimte, maar hij heeft wel dagelijkse beweging nodig met een portie liefde. Met een tuintje is hij supergelukkig. Krijgt hij niet genoeg beweging, kan hij destructief gedrag vertonen en gedragsproblemen ontwikkelen.

Wat mag mijn pomsky hond niet eten?

Rauw varkensvlees, fruitpitten, avocado, tomatenbladeren, noten, mosterd, alcohol, uien, chocolade, rozijnen, druiven, slakken, paardenpoep, rauwe aardappel. Al deze middelen zijn GIFTIG voor uw pomsky, geef ze dus nooit! Als u hond één van deze middelen heeft gegeten, en u ziet dat de hond ziek wordt, verwittig dan onmiddellijk uw dierenarts. Onze pomsky Boy had eens 3 druiven gegeten, en hij was er doodziek van terwijl sommige andere (grotere) honden er geen last van ondervinden. Liefst ook geen brood geven, omdat er geen voedingsmiddel in zit die uw pomsky nodig heeft. Wilt u hem/haar belonen, geef dan best gewoon een hondensnoepje.

Verliezen pomskies veel haar?

Ze verliezen dagelijks een minimale hoeveelheid haar. U moet ze dus maar minimaal borstelen. Ze hebben een dikke ondervacht die ze 1 of 2 keer  per jaar afwerpen. Zoals alle dieren met haren hebben zij ook een cyclus van een winter- en zomervacht. De lenterui begint rond mei, de herfstrui rond november. Zij duren beiden drie tot vier weken. Gedurende deze periode is het aangeraden om de hond dagelijks te kammen. Zo houdt u de huid in conditie, en beperkt u bovendien rondvliegende haren.

Is een pomsky makkelijk op te leiden?

Een pomsky is zeer intelligent en makkelijk te trainen. Een pomsky kan soms de koppigheid van een pomeriaan erven, daarom moet u steeds een kalme en assertieve leider zijn. Met de juiste aanpak, liefde en toewijding wordt hij je beste en meest loyale metgezel. Het is aangeraden om een basiskennis te hebben van honden en hoe ervoor te zorgen.

Blaft een pomsky veel?

Een Husky blaft niet veel, terwijl een pomeriaan dat wel doet. Het hangt ervan af welk karakter het overwicht heeft, maar blaffen is een aangeleerd gedrag dat u kan belonen of ontmoedigen. Als u uw pomsky beloond als deze niet blaft, zal u hem ook aanleren om niet veel te blaffen. Laat hem ook vanaf vroege leeftijd socialiseren met andere honden en mensen.

Pomsky prijs: wat kost een pomsky?

Een pomsky puppy kost tussen de 1500 – 2500 euro

Hebben jullie pomskies te koop?

Wanneer wij een nestje pomsky puppies hebben, zullen dit ook mededelen op deze website op de pagina Pomsky nestjes. Al is het aan te raden ons reeds te contacteren op voorhand zodat wij u op de lijst kunnen zetten. Van zodra er pups beschikbaar zijn, contacteren wij u via mail. Hoe eerder u op de lijst staat, hoe vlugger u een pup zal kunnen kiezen. Wij kunnen helaas niet elke mail beantwoorden, maar vanaf u een mail hebt gestuurd staat u zeker op de lijst.

Ik heb gehoord dat gekruiste honden of “designerhonden” zoals de pomsky  verhoogd risico lopen op gezondheidsproblemen en dergelijke. Klopt dit?

Eerst en vooral is dit speculatie. Het is echter mogelijk, maar hier zijn geen bewiijzen van. Tot op heden zijn er geen gezondheidsproblemen van pomskies bekend. Onze honden zijn dan ook kerngezond. Het is zelfs zo dat in het algemeen kruisingen sterker kunnen zijn omdat ze van een rijker erfelijk materiaal kunnen genieten. Het is tevens ook zo dat als honden met een verhoogde kans op ziekten worden gekruist met een ander ras, de verhoogde kans op bepaalde ziekten kan worden opgeheven door het te combineren met een sterkere genenpoel.

Het is wel zo dat een goede fokker kweekt op gezondheidsstandaard en karakter, zodat de ziektes er worden uitgefokt, daarom zijn veel rashonden ook gezond. Een broodfokker kweekt voornamelijk op uiterlijk, een hond kopen bij een broodfokker houdt altijd bepaalde risico’s in ongeacht de hond een kruising is of rashond. De eigenschappen van een hondenras moet u namelijk respecteren. Om een ras gezond te houden is “vers bloed” noodzakelijk en is inteelt uit den boze. Broodfokkers lappen deze standaard vaak aan hun laars, en zo kunnen deze honden gezondheidsproblemen hebben. Koop uw hond nooit bij een broodfokker!

De meeste pomskies zijn nog F1 (de eerste generatie). Pas vanaf de standaard van het pomsky ras gevestigd is (F4 en hoger) en ze steeds dezelfde kenmerken gaan blijven vertonen dan kunnen ze gekeurd worden en mogelijks als hondenras erkend worden. Er zijn reeds vele kruisingen erkend als rashonden.

Ik begrijp het sceptisisme en “ongerustheid” van mensen ten opzichte van honden kruisen als het uit liefde voor de hond is. Wij hondenliefhebbers hebben een groot hart voor honden en willen dan ook het beste voor hun. Als we denken dat iets niet in het voordeel van de hond is dan doen we het ook niet en raden het andere mensen af. Even goede vrienden!

Leuke weetjes

Wist je dat Rihanna een malti-poo (kruising maltezer – poedel) Bezit? Sylvester stallone heeft een puggle (kruising beagle – mopshond) en Ashley Judd heeft een cockapoo (poedel – cocker spaniel). Ryan Goslings hond George was ook een gekruiste hond, deze is 17 jaar oud geworden. En de lijst gaat verder!

Is honden kruisen toegelaten in België?

Het kruisen van honden is verboden in België. Een husky teef mag hier dus niet bevallen van een pomeriaan reutje. Ben Weyts, onze minister van dierenwelzijn, heeft de jacht geopend op hondenfokkers die hun dieren kruisen.

Heeft u nog verdere tips?

Hou er rekening mee dat een pup ook groter wordt. Een pomsky wordt een stuk groter dan een pomeriaan. Zorg ervoor dat u deze hond dagelijks kunt verzorgen en zijn welverdiende portie liefde kunt geven. Deze hond, net als alle honden, houdt van aandacht. Schaf er geen aan als u geen tijd heeft voor hem!

Sharing is caring!
Share on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 + 6 =